Genetičko savjetovalište Genetika ugostilo stručnjake iz Amerike, Njemačke i Hrvatske

ADMIN
Prije 1 godina

U sklopu Dana BHAAAS u BiH, u Sarajevu je održan specijalni simpozij “Genetička testiranja – klinička primjena” u organizaciji prvog bh. genetičkog savjetovališta “Genetika”.

Kako bi bh. zdravstvu što više približilo važnost genetike i genetičkog testiranja prilikom postavljanja dijagnoze i terapije, odnosno približilo dijagnostiku XXI. stoljeća i personaliziranu medicinu u BiH, Genetičko savjetovalište “Genetika” u sklopu Dana BHAAAS (Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka) u BiH organizvalo je poseban naučni skup “Genetička testiranja – klinička primjena”.

Personalizirana medicina

Na simpoziju su govorili vrhunski stručnjaci – predavači iz oblasti onkologije, oftalmologije, psihijatrije, ginekologije koji dolaze iz vodećih klinika u SAD-u, Hrvatskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. – Ovaj događaj višestruko je pridonio zajednici s naglaskom na uvođenju svijesti o važnosti personalizirane medicine i genetskih testiranja u kliničkoj primjeni, što do sada nismo imali mogućnost slušati i učiti u BiH.

Cilj simpozija “Genetička testiranja” bio je predstaviti dosadašnja postignuća na polju kliničke genetike kroz prikaze slučajeva uistinu eminentnih stručnjaka. O genetičkom savjetovanju, genetičkim testiranjima, ali i realnim prikazima slučajeva imali smo priliku slušati od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Njemačke, Hrvatske i BiH. Sarajevo je u mjesecu junu na simpoziju imalo priliku zakoračiti u svijet personalizirane medicine – kaže mlada naučnica, genetičarka Anela Zorlak podrijetlom iz Goražda, koja je pokrenula “Genetiku”, inače prvo genetičko savjetovalište u BiH kako bi svoja znanja udružila s eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogućila svakom pojedincu što bolje upoznati sebe te preventivno djelovati, te prošlogodišnja dobitnica Večernjakova pečata za znanost.

– Pristup onkološkom bolesniku promijenio se iz temelja u posljednjih desetak godina. Sve se više pomičemo u smjeru personalizacije liječenja prihvaćajući svakog bolesnika kao posebnog, sa specifičnom malignom bolešću, željama i potrebama. Taj napredak omogućile su nam genetske analize uz pomoć kojih dobivamo preciznije informacije o genetskom kodu same bolesti što nam posljedično omogućuje primjenu ciljanih lijekova koji blokiraju upravo te specifične promjene nađene u tumorskom tkivu bolesnika. Navedeno nam omogućuje da izliječimo i dio bolesnika s metastatskom bolešću, što je ranije zvučalo kao teško moguće. Očekujemo daljnji napredak na ovom polju te je stoga nužna razmjena iskustava i mogućnosti, kao i daljnja istraživanja kako bismo postigli još bolje rezultate liječenja. Posebno me raduje sudjelovanje na ovom simpoziju u sklopu kojeg ćemo prezentirati nekoliko primjera primjene ciljane terapije na temelju genetskog profila tumora na stvarnim bolesnicima s metastatskom bolešću iz naše prakse te rezultate koje smo postigli – kazao je hrvatski onkolog dr. sc. Davor Kust, jedan od predavača na simpoziju.

Uz magistru Anelu Zorlak i dr. Davora Kunsta, na simpoziju su učestvovali i Bonnie Liebers, osnivačica genetičkog centra u New Yorku, dr. Tanya Slavova, menadžerica Klinike za dijagnostiku rijetkih oboljenja iz Njemačke, prof. dr. Lilijana Oruč, neuropsihijatrica i začetnica psihogenetike na našim prostorima, genetičarka Aida Ćatić, inače članica Američkog koledža za medicinsku genetiku i genomiku, dr. Ajla Pidro Mioković, oftalmologinja iz Hrvatske, te prim. dr. Ulla Marton, ginekologinja iz Hrvatske.

– 5 zemalja (SAD, Njemacka, Hrvatska, Turska, BiH),

– 7 govornika,-

>60 ucesnika (doktora, medicinskog osoblja, studenata medicine),

– diskusija,- sjajni radovi, prikazi slucajeva iz onkologije, oftamologije, psihijatrijske genetike i ginekologije.

Prethodni dani bili su obilježeni naukom i sjanim radovima eminentnih stručnjaka iz Amerike, Njemačke, Turske, Hrvatske i BiH.S ponosom možemo reći da je Sarajevo prethodnih dana bilo centar nauke, personalizirane medicine, targetirane terapije.