DR. IVANA BUZADŽIĆ, Specijalista genetike, za GENETIKU: “Personalizovana DNK analiza omogućava da svoje prehrambene navike oblikujete u skladu sa sopstvenim genetskim zapisom”

Prije 2 godine

Možda vam je sudbina dodjelila loše genske karte, ali to ne znači da ne možete zamjeniti poneku kartu ili barem promjeniti način na koji igrate sa njima. Vi imate moć svojim ponašanjem promjeniti smjer genetske informacije, a samim tim i svoju sudbinu. Ali , ako ništa ne preduzmete, tada ti zapisi u genima uzimaju stvar u svoje ruke.

Dr Ivana Buzadžić je specijalista genetike, molekularni biolog i fiziolog iz Beograda sa višegodišnjim iskustvom.  2012. pokrenula je studiju farmakogenetike u terapiji depresije i shizofrenije u saradnji sa odeljenjem psihijatrijske bolnice Dr Dragiša Mišović. Zajedno sa ljekarima formulisala je drugi doktorat sa temom – Farmakogenetičke varijacije u terapiji depresije. 2015. pokrenula je sektor molekularne dijagnostike u Laboratoriji za medicinsku biohemiju NovaMed, gde je i dalje stručni saradnik. Poslednjih godina radi intenzivno na primjeni genetike u personalizovanoj medicini, na polju farmakogenetike, nutrigenetike i sportske genetike. Za Genetičko savjetovalište GENETIKA, govorila je o nutrigenetici i benefitima nutrigenetičke analize.

Analize u okviru nutrigenetike omogućavaju bolje upoznavanje sopstvenog tijela i cjelokupnog funkcionisanja organizma. Na taj način možemo bolje i efikasnije uticati na svoju tjelesnu težinu, duže zadržati mladalački izgled, poboljšati kondiciju, uticati na zdravlje. Geni određuju reakciju našeg metabolizma i mišića i zbog toga su analize nutrigenetike izuzetno korisne radi  optimizacije prehrambenih i fizičkih navika svakog pojedinca.

Personalizovana DNK analiza omogućava da svoje prehrambene navike oblikujete u skladu sa sopstvenim genetskim zapisom. Nutrigenetička analiza preporučujena je svima, koji su zainteresovani da prilagođenom ishranom i životnim stilom dostignu optimalno zdravlje i vitalnost.

Ističemo da analiza DNK ne sadrži dijagnozu bolesti i ujedno preporučujemo da se u slučaju većih promjena načina ishrane posavjetujete sa ljekarom. Preporuke koje ćete dobiti od nas su savjetodavnog karaktera a za uspjeh i postizanje optimalnih riješenja ključna je vaša odluka i istrajnost. Mi ćemo vam pomoći da dodjete do informacija o vašem tijelu kako bi ste što bolje iskoristili potencijal koji vam je priroda dala.

Genetska testiranja govore o predodređenosti za razvoj neke bolesti ili pak sposobnosti. Ne smiju se smatrati pravilom, niti znači da će u životu zapisani genotip sa sigurnošću biti manifestovan.

Nutrigenetika podrazumijeva analizu genetskih promjena koje možemo regulisati ishranom. Cilj nutrigenetike je prepoznati specifične karakteristike pojedinaca, na osnovu kojih je moguće optimizovati ishranu. Ne pripada području alternativne medicine, nije oblik lečenja i ne mijenja genetski zapis, ali mijenja ispoljavanje (ekspresiju) gena.

Dr. Ivana Buzadžić, specijalista genetike, molekularni biolog i fiziolog

Personalizovani pristup ishrani osnova je optimalne ishrane, čime možemo dostići optimalno funkcionisanje tijela, a time dug i zdrav život. Kada je ishrana optimalna, mi smo emocionalno stabilniji, fizički aktivniji, boljeg raspoloženja i sa manje zdravstvenih problema.

Šta je Nutrigenetika i zašto je važna?

Nutrigenetika je prilagođavanje ishrane genetičkom profilu. Genetičke varijacije utiču na način na koji naše tijelo odgovara na neke nutrijente i sastojke hrane, koje materije se mogu razgraditi i najadekvatnije iskoristiti. Budući da ishrana igra vitalnu ulogu u našem zdravlju, analiziranjem gena možemo prilagoditi našu ishranu i tako prevenirati mnoge metaboličke probleme. Analizom genetičkih varijacija dobijamo informacije o dobrim i lošim stranama naše genetike. Ako je utvrđen veliki rizik od neke bolesti, ishrana se mijenja na način da se smanjuje unos namirnica sa negativnim komponentama, a povećavaju one sa pozitivnim.

Nutrigenetika nam daje uvid može li naše tijelo metabolisati na uobičajen način neke supstance za koje se obično smatra da su povoljne za zdravlje.

Koji se rezultati dobijaju nutrigenetikom i kako se radi test?
  • Kako vaša ishrana može uticati na krvne parametre?
  • Koji je najbolji način da ishranom održite nivoe homocisteina, triglicerida i holesterola u normalnim granicama?
  • Da li vitamin B2 može usešno sniziti nivo homocisteina?
  • Kako ishranom možete doprineti procesu detoksikacije?
  • Koje komponente hrane ćete izbegavati, a koje ćete preferirati?

Kako se to radi?

Ako se odlučite koristiti ovaj paket, analiza se radi brzo, precizo uzimanjem brisa sluzokože usne duplje.

Kome se nutrigenetika preporučuje?

Najbolje bi bilo kad bi se ovaj test napravio kao preventivni test, znači i pre pojave mogućih simptoma bolesti, a naravno da je preporuka i svim osobama koje su se prepoznale u određenim simptomima.

Koji su benefiti nutrigenetike i kako se rezultati nutrigenetičkog testa mogu primjeniti u svakodnevnom životu?

Susrećemo se često kako pacijenti dobijaju nalaze, ali ne znaju šta bi s njima, obilaze od vrata do vrata, ali i dalje ostaju zbunjeni. Zato nakon dobijanja testa našim klijentima stoji na raspolaganju tim uključujući i genetičara koji će mu pomoći da shvati i u svom životu primjeni principe koji su savjetovani kroz genetske testove.

Bez generaliziranja, dobićete rezultate koji će samo vama biti vodič kroz dalji život. Suprotno svim razmišljanjima svako je tijelo, organizam ″priča″ za sebe i drugačije reaguje na situaciju. A s precizno izrađenim nalazima, dobićete najbolju sliku svog zdravstvenog stanja i savjete kako dalje.