Druga godina od otvaranja prvog centra za genetičko savjetovanje GENETIKA

Prije 1 godina

Genetičko savjetovalište Genetika slavi drugu godišnjicu uspješnog rada i pružanja usluga savjetovanja pacijentima i njihovim porodicama. Ova ustanova postala je prepoznatljiva i u regiji po svojoj stručnosti i profesionalnosti u području genetike i savjetovanja.

U protekle dvije godine, Genetika je pružila savjete i podršku brojnim pacijentima koji su se suočili s genetski prouzrokovanim stanjima,  bolestima ili rizicima za njihovo razvijanje. 
Osim pružanja savjeta i podrške pacijentima, Genetika je bila aktivno uključena u naučnim istraživanja u području genetike i sudjelovala je u organizaciji brojnih konferencija i seminara kako bi podigla svijest o važnosti genetičkog savjetovanja i testiranja.
Uoči drugog rođendana, Genetika organizirala posebno poklanjanje kojim želi istaknuti važnost personaliziranog pristupa prilikom uspostavljanja finalne dijagnoze. Zahvaljujući svojim partnerima i saradnicima, u sedmici proslave druge godišnjice, pacijenti će imati priliku da osvoje genetičko testiranje za nasljedni oblik carcinoma dojke (BRCA1, BRCA2).
Povodom druge godišnjice rada Genetike, o važnosti genetičkog savjetovanja pitali smo osnivačicu genetičkog savjetovališta, Zorlak Anelu M.Sc:

“Genetičko savjetovalište je uistinu postalo ključno u medicinskom svijetu u posljednjih nekoliko godina. Genetičke informacije mogu pružiti važne uvide u pojedinosti  pacijenta, od predviđanja rizika za nasljedne bolesti do potencijalnog uspjeha različitih terapija. Personalizirana medicina, koja koristi ove podatke kako bi se oblikovala individualizirana terapija, postaje sve važnija u 21. stoljeću. Genetičko savjetovalište igra ključnu ulogu u pružanju genetičkih informacija i savjeta pojedincima i njihovim porodicama. Ovi savjeti mogu uključivati ​​rani pregled nasljednih bolesti, testiranje genetičkih rizika i savjete o mogućnostima liječenja i prevencije. Personalizirana medicina koristi ove informacije kako bi se oblikovale specifične terapije za pojedince, koje se temelje na njihovoj jedinstvenoj genetskoj osnovi. Ovo je osobito važno u liječenju raka, gdje se sve više koristi individualna terapija temeljena na genetskom profilu pacijenta.

Anela Zorlak, Osnivačica GENETIKA

Međutim, s ovom personaliziranom medicinom dolaze i novi izazovi. Postavlja se pitanje tko će imati pristup ovim informacijama i kako se one mogu iskoristiti u marketinške svrhe. Također, postoje etička pitanja u vezi s testiranjem genetskih rizika i utjecajem ovih informacija na pojedince i porodice.

Uprkos ovim izazovima, genetičko savjetovalište i personalizirana medicina ostaju neizostavni dijelovi medicinske prakse u 21. stoljeću. Kako se tehnologija i znanost razvijaju, očekuje se da će ove prakse postati još naprednije i korisnije u dijagnosticiranju i liječenju raznih bolesti.

Ova godišnjica je također bila prilika za Genetiku da se zahvali svojim pacijentima na povjerenju i suradnji, te da podsjeti javnost o važnosti genetskog testiranja i savjetovanja u očuvanju zdravlja i prevenciji nasljednih bolesti.